Top
به وب سایت آقای دکتر پیک بلورچی (دندانپزشک) خوش آمدید!  |   فارسی  |   العربیة  |   Հայաստան  |   Türkçe  |   Pусский  |   中文  |   हिन्दी  |   English  |     |     |


بهداشت دهان و دندان بهداشت دهان و دندان
روشهای كم هزینه، ایمن و موثری برای پیشگیری از بیماری های دهان و دندان وجود دارد. پیشگیری از بیماری های دهان و دندان علاوه بر كمكی كه به حفظ سلامت سایر اعضاء بدن می كند، در حفظ زیبایی و شادابی صورت تاثیر عمده ای دارد. آشنایی والدین و انتقال اطلاعات به فرزندانشان یكی از راه های كاهش مشكلات بیماری های دهان و دندان در آینده است تا بدینوسیله علاوه بر حفظ سلامت بدن، از درمانهای پیچیده و پرهزینه و عواقب ناشی از ارتباط متقابل دهان و دندان با بیماری های گوارشی، قلبی، روحی و روانی كاسته شود.
در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، ذرات غذائی در اطراف دندانها باقیمانده و می تواند منجر به ایجاد بیماری های پوسیدگی، بیماری لثه و بوی بد دهان شود. بهترین و كم هزینه ترین روش برای پیشگیری از این بیماری ها حفظ بهداشت دهان و دندان می باشد. بدین منظور لازم است از مسواک، نخ دندان و در صورت صلاحدید دندانپزشک، از دهانشویه استفاده شود.
روش صحیح مسواک زدن در مراقبت از دهان و دندان
همه ما در مورد نقش مسواک زدن در بهداشت دهان و دندان مطلعیم. مسواک زدن برای برخی به قدری تبدیل به عادت روزانه شده که آن را به صورت خودکار و بدون دقت انجام می دهند. اما گام اول در مراقبت از دهان و دندان، رعایت روش صحیح مسواک زدن است که این خود از مسواک زدن پا را فراتر می‌گذارد. در ادامه به ده کار غلط در حین تمیز کردن دندانها که باید اصلاح شوند، اشاره می کنیم.
استفاده از مسواک اشتباه
منظور از این عبارت استفاده از مسواکی است که برای دهان شما مناسب نیست. در انتخاب مسواک، به عنوان گام اول در روش صحیح مسواک زدن باید به تناسب اندازه آن با دهان و راحتی آن در دست دقت نمایید. اگر برای مسواک زدن دهان را بیش از حد باز می کنید، احتمالا مسواک شما بیش از اندازه بزرگ است. به همین ترتیب، در صورت ارتودنسی کردن دندانهایتان، باید از مسواکهای مخصوص شرایط خود استفاده کنید. در این مورد بهتر است با دندانپزشک خود مشورت کنید.
انتخاب مسواک با برس نامطلوب
برخی مسواکها برس زاویه دار و برخی دیگر برس مستقیم دارند. برخی نرم و برخی سخت هستند. کدام یک از آنها برای شما بهتر است؟ گفته می شود که برس سخت برای لثه مناسب نیست و موجب خونریزی آن می‌شود، همچنین به مینای دندان آسیب می‌رساند. بنابراین برس نرم گزینه بهتری است. در عین حال مسواک باید بتواند پلاکهای ایجاد شده بر روی دندان را از بین ببرد. کسانی که در مسواک زدن اغلب اوقات دچار خونریزی لثه‌ها می‌شوند مهم است که از مسواکهای نرم استفاده کنند.
عدم مسواک زدن مرتب
با ایجاد فاصله زیاد بین دفعات مسواک‌زدن پلاکهای میکروبی روی دندان ایجاد می شوند و خطر ابتلا به بیماری های التهاب لثه و سایر مشکلات دهان و دندان را افزایش می‌دهند. دو بار مسواک زدن در روز ایده آل است. بیشتر از آن با آسیب به لثه و تحلیل آن باعث ایجاد مشکل در ریشه دندانها می شود.
صرف زمان کمتر
مسواک زدن باید حداقل دو دقیقه طول بکشد، سه دقیقه هم حتی زمان بهتری هست. دهان را به ربع تقسیم کنید و ۳۰ ثانیه برای هر ربع صرف کنید.
فشار بیش از حد به مسواک
وارد آوردن فشار زیاد به مسواک باعث تحلیل وخونریزی لثه و بیرون زدن ریشه دندان می شود. این امر باعث فرسایش می‌شود و دندان را در معرض پوسیدگی زودهنگام قرار می دهد. در عین حال، فشار زیاد بر روی مسواک باعث تخریب مینای دندان نیز می‌شود. برای تمیزی دندانها تنها کافی است دو دقیقه با ملایمت مسواک بزنید.
روش صحیح مسواک زدن

بهداشت دهان و دندان
مرحله اول
عمده مسائلی كه در ارتباط با طرح مسواک و اثر آن در كاهش میزان پوسیدگی مطرح می شود تبلیغات است و فقط روش صحیح مسواک زدن است كه باعث تمیزی دندانها و لثه می شود. در صورتیكه وضعیت دندانها و لثه هایتان طبیعی است نوع مسواک شما باید نرم با اندازه متوسط باشد. در صورت وجود هر نوع مشكلی لازم است در مورد نوع مسواک با دندانپزشكتان مشورت كنید . بعد از نخ زدن دندان، ابتدا مسواک را كمی مرطوب نموده،مقدار كمی خمیر دندان برروی آن قرار دهید. لازم است خمیر دندان در الیاف مسواک فرورفته باشد. بهتر است از خمیر دندان دارای فلوراید استفاده گردد.
مرحله دوم
مسواک با زاویه ۴۵ درجه بر روی سطح خارجی دندان قرار می گیرد و با حركات لغزشی با دامنه كوتاه سطح دندان مسواک زده می شود. این عمل برای سطح خارجیتمام دندانها ادامه پیدا می كند.
مرحله سوم
برای اطمینان از تمیز شدن تمام نواحی می توانید با حركات لغزشی مسواک و چرخاندن آن به سمت سطح جونده دندان ها، از تمیز شدن حاشیه لثه و بین دندان ها اطمینان حاصل نمائید . این كار را برای تمام دندان ها تكرار نمائید.
مرحله چهارم
سطح پشتی دندان های آسیاب كوچک و بزرگ در این مرحله تمیز می شوند. بدین منظور مسواک را با زاویه ۴۵ درجه در سطح پشتی دندان ها قرار داده و با حركت لغزشی با دامنه كوتاه سعی كنید الیاف آن را به آرامی وارد حاشیه لثه كنید تا نواحی زیر لثه نیز تمیز گردد. برای تمیز شدن كامل نیاز به حركت ۸-۷ مرتبه مسواک در ناحیه مربوطه می باشد.
مرحله پنجم
پشت دندان های جلو در فک بالا و فک پائین در این مرحله مسواک زده می شود. بدین منظور مسواک را در سطح پشتی دندان ها قرار داده و با حركت لغزشی آنرا تمیز نموده و در انتها مسواک را در فک بالا به سمت پائین و در فک پائین به سمت بالا بكشید .
مرحله ششتم
مسواک را با حركات لغزشی با دامنه كوتاه بر روی سطح جونده دندان ها حركت دهید، اینكار را از آخرین دندان یک سمت در هر فک شروع نموده و تا آخرین دندان سمت مقابل ادامه دهید.
مرحله هفتم
الیاف مسواک یا پشت مسواک را به آرامی بر روی زبان بكشید تا مواد غذایی باقیمانده از سطح زبان پاک شوند. بدینوسیله می توان از بوی بد دهان پیشگیری نمود.
مرحله هشتم
در انتها دهان خود را با آب شستشو داده و برای بررسی تمیز شدن دندان ها لبخند زده و آنها را از نظر تمیزی كنترل نمائید.
روش صحیح نخ زدن دندان

بهداشت دهان و دندان
امروزه انواع نخ دندانهای مومی و غیرمومی، فلورایددار و فاقد فلوراید وجود دارند. نخ دندان فلورایددار ارجح بوده، و در صورتیكه دارای دندانهای به هم چسبیده هستید كه نخ به آسانی از آنها عبور نمی كند از نخ دندان دارای موم استفاده نمائید تا حالت مومی آن در عبور نخ دندان، از بین دندانها به شما كمک كند. در مواردی با توجه به نوع درمانهای دندانپزشكی انجام شده ممكن است نیاز به وسایل كمكی داشته باشید. در این مورد از دندانپزشكتان راهنمایی بخواهید.
مرحله اول
طول ۳۰ سانتیمتر از نخ دندان را جدا نموده و آنرا دور انگشتان میانی هر دو دست بپیچانید. برای هدایت نخ دندان در بین دندانها از حركات انگشتان اشاره و شست در دست كمک بگیرید.
مرحله دوم
با راهنمایی انگشتان اشاره، نخ را به آرامی در بین دو دندان قرار داده و با حركت اره مانند سعی كنید آنرا از نقطه تماس دو دندان عبور دهید. اینكار را با آرامش انجام دهید تا با حركت كنترل نشده باعث صدمه به لثه نشوید. در بعضی از افراد با توجه به محكم بودن تماس بین دندانها، ممكن است انرژی زیادتری برای انجام این مرحله لازم باشد.
مرحله سوم
نخ دندان را در دور دندان قرار دهید، بطوریكه دندان را در بر گرفته و شكل قوس مانند به خود بگیرد. نخ را همزمان بر روی سطح دندان فشار داده و آنرا به آرامی به بالا و پائین حركت دهید. در سمت لثه، نخ باید به آرامی در زیر لثه قرار گیرد. با حركت نخ بر روی دندان و تمیز شدن آن، صدای تمیزی حركت نخ روی دندان احساس می شود. برای دندان مجاور نیز این حركت را تكرار نمائید .
مرحله چهارم
قسمتی از نخ دندان را آزاد نموده، دندان دیگری را نخ بزنید. این فرایند را برای تمام دندانها بخصوص دندانهای عقب تكرار نمایید.
مرحله پنجم
پس از اتمام نخ زدن تمام دندانها، دهان خود را با آب شستشو داده و برای بررسی تمیز شدن دندانها لبخندزده و آنها را از نظر تمیزی كنترل نمائید.
مرحله ششم
در مرحله آخر دهان خود را با آب بشوئید. در انتها لبخند را فراموش نكنید.
بهداشت دهان و دندان